Waarom?

Het Jera-gebouw is zwaar verouderd en na meer dan 50 jaar actief gebruik behoorlijk uitgeleefd. Op deze pagina lees je waarom het huidige Jera-gebouw niet meer voldoet aan eisen en wensen van gebruikersgroepen.

De noodzaak

 Het Jera-gebouw en de huidige faciliteiten zijn zwaar verouderd en na meer dan 50 jaar actief gebruik behoorlijk uitgeleefd. Daarnaast voldoet het gebouw en de faciliteiten ook niet meer aan de hedendaagse behoeftes van de gebruikersgroepen en is het comfort tot een dieptepunt gedaald.

 In de volgende video vertellen Kim en Britt over de noodzaak van een vernieuwd Jera-gebouw.

Technische staat

De technische staat van het Jera-gebouw is de laatste jaren sterk verslechterd en heeft een kritisch punt bereikt. In 2020 hebben we de spantconstructie door een onafhankelijke constructeur laten beoordelen. Hieruit is gebleken dat het onmogelijk is om de huidige spantconstructie te gebruiken voor toekomstig gebruik. Aangezien deze spanten verankerd zitten in de muren van het gebouw, laat dit direct zien dat een zeer grondige verbouwing noodzakelijk is.

Door gescheurde golfplaten op het dak heeft het gebouw lekkages op meerdere plekken. Hierdoor drupt het water in natte periodes van het plafond. In de zomerperiode is het op een drukke stapavond erg warm binnen en is er een tekort aan verse lucht. Dit wordt veroorzaakt door de slechte thermische isolatie van het gebouw en een gebrek aan goede ventilatie.

Functionaliteit

Buiten de technische staat voldoet het huidige gebouw niet meer aan de behoeften van de gebruikers. In de winter is het gebouw onmogelijk om temperatuur te krijgen. Als we de verwarming aanzetten, duurt het 6 tot 8 uur voordat het enigszins behaaglijk is. Vergaderen gebeurt in de winter met de jas aan, of elders, bijvoorbeeld bij iemand thuis.

Momenteel kan de Jera hooguit door twee gebruikersgroepen tegelijk gebruikt worden. Wanneer vrijwilligers die aan het vergaderen zijn, gebruik willen maken van het toilet, moeten ze eerst een zaal vol met gillende basisschoolkinderen doorkruisen. Zo heeft Jera on Air, een nog steeds groeiende en serieuze organisatie, slechts één vergaderruimte. Met meerdere commissies tegelijk in de Jera vergaderen, is hierdoor onmogelijk.

Aantrekkingskracht

Er is grote behoefte aan een ‘gezellige plek’ om samen te komen op zeer laagdrempelige manier. Denk aan het huiskamergevoel. Een permanente plek om te mogen hangen en te keten in de positieve zin van het woord. Deze faciliteit moet schaalbaar zijn met concrete verbinding tussen binnen en buiten. De huidige Jera is momenteel alles behalve een ‘gezellig plek’. Het is er kil en letterlijk koud. Enkele afgedankte banken in de grote zaal, een krappe bestuurskamer met een lekkend plafond geven niet de aantrekkingskracht om spontaan in de Jera af te spreken.