Plattegrond

Uitgangspunten vernieuwd Jera-gebouw:

  • Programma van eisen en wensen, voortgekomen uit ophalen behoeftes gebruikersgroepen Jera en Jera On Air, vormt de basis.
  • Ontwerp is gebaseerd op verbouwen van de huidige locatie.
  • Aanzicht, sfeer en karakter van Jera-gebouw zoveel mogelijk behouden.
  • Dak en dragende staalconstructie wordt volledig vervangen doordat technische staat ervan zich niet leent voor hergebruik.
  • Op natuurlijke wijze geluidbeperkende maatregelen meegenomen in ontwerp

Toelichting op de elementen van het definitief ontwerp

Het aanzicht van het vernieuwde gebouw blijft herkenbaar zoals menig generatie Jera bezoeker deze kent. De sobere houtconstructie in de voorgevel wordt vervangen door een kozijnconstructie wat lichttoetreding in het gebouw mogelijk maakt.

Het gebouw heeft twee ingangen, de bezoekersingang bevindt zich aan de linkerzijde van het gebouw (gelijk aan de huidige situatie). Daarnaast is een aparte ingang aan de voorzijde voor vrijwilligers van de Jera en Jera on Air. De gehele inrichting van het gebouw is zodanig opgezet zodat de functionele ruimtes een isolerende schil vormen rondom het zaalgedeelte, dit voorkomt hinderlijke geluidsproductie naar de omgeving (omwonende) tijdens activiteiten in de zaal.

De voorzijde van het gebouw is volledig ingericht als vergader/ overleggebied, met twee grote vergaderruimtes op de begane grond en twee ruimtes op de verdieping ontstaat er meer flexibiliteit voor de diverse gebruikersgroepen. De organisatie van Jera on Air heeft een eigen ruime vergaderruimte en kan indien gewenst met meerdere commissies samenkomen en uitwijken naar de andere ruimtes. Het vergadergebied beschikt over een eigen pantry en toilet, in combinatie met de aparte ingang wordt hiermee de mogelijkheid gecreëerd gebruik te maken van vergaderruimtes, zonder dat er toegang verschaft wordt tot het activiteitengedeelte zoals de grote zaal en keet. Ook kunnen de vergaderruimtes dienen als toegang en ontvangst van artiesten tijdens ZAG-activiteiten van de Jera.

De linkerzijde van het gebouw is de bezoekerszijde, hier bevindt zich de hoofdingang met een entree/kassagedeelte in combinatie met de garderobe. De garderobe heeft twee loketten, zodat bij grotere activiteiten jassen vanuit de zaal aangeboden en afgehaald kunnen worden. Ook is aan de linkerzijde van het gebouw de zogenaamde ‘keet’ gesitueerd, zodat overdag in combinatie met het toegepaste glas veel licht binnen treed. Deze chillruimte beschikt over een TV-hoek, zitgedeelte voor spellen en een darthoek. De openslaande deuren naar buiten maken het mogelijk bij goed weer gebruik te maken van het terras. De afsluitbare openslaande deuren richting de bar maken het mogelijk bar en chillruimte te combineren.

De rechterzijde van het gebouw is de leverancierszijde /artiestenzijde. De buitenzijde is afgesloten met een poort en dient voor de aan- en afvoer van materialen, afvalstromen en containers. De grote toegangsdeuren bieden rechtstreeks toegang tot het mobiele hoofdpodium en er is voldoende ruimte voor laden en lossen en (tijdelijke) opslag van licht en geluidsmateriaal. De opslagruimte aan de achterzijde dient voor opslag van drank en emballage en is vrij toegankelijk voor de drankenhandelaar. De toiletgroepen voor bezoekers en het invalidentoilet zijn tevens aan deze zijde ondergebracht, een compact geheel zonder overbodigheden (toeters en bellen), functioneel dus. Op veler verzoek is de bekende plasgoot uit de huidige situatie voor de heren weer opgenomen in het ontwerp.

De achterzijde van het gebouw heeft als voornaamste functie ruimte voor werkplaats, koelcel en opslagruimte. De openslaande deuren bieden toegang tot het grasveldje en pannakooi aan de achterzijde en dienen tevens als nooduitgang. Ook aan de achterzijde wordt de houten gevelconstructie vervangen door een kozijn met glaswerk zodat indien gewenst daglicht kan toetreden tot het gebouw.

In de zaal is een grote u-vormige bar opgenomen onder een verlaagd plafond zodat bezoekers gezellig kunnen zitten. De bar ligt centraal, zodat er overzicht is over de zaal. Bij kleinere activiteiten kan met behulp van verrijdbare obstakels de zaal optisch “kleiner” worden gemaakt. Hierbij is gekozen voor flexibiliteit in plaats van vaste ruimtedelers zoals schuifwanden. Het mobiele podium kan evenals de DJ-booth op verschillende plaatsen in de zaal worden opgesteld, zodat voor elke activiteit de juiste sfeer kan worden gecreëerd. De ruimte van het hoofdpodium kan met behulp van een rolluik worden afgesloten, het podium kan zowel in deze ruimte als voor de ruimte worden opgesteld, ook hier geldt weer flexibiliteit en schaalbaarheid van diverse activiteiten.

Naast de bar is een robuuste stalen trap naar boven als een mooie eye-catcher geplaatst. Deze trap zorgt voor een natuurlijke afscherming tussen bar en gang richting toiletten. Tevens biedt de trap toegang tot het “balkon” boven de bar, deze ruimte kan gebruikt worden voor spel activiteiten voor de jongere jeugd en deze kan bij speciale evenementen dienen als VIP-ruimte. Tijdens de carnavalsperiode wordt deze verdieping gebruikt als verblijfs- en omkleedruimte voor de jeugdraad, uiteraard inclusief de beroemde trap scène met het Môkkenlied.

De bar is uitgerust met een tapinstallatie en koeling voor frisdrank, tevens is er voldoende ruimte voor opslag. Achter de bar is een doorgang naar een kleine bijkeuken met de noodzakelijke keukenapparatuur (magnetron / frietpan) als ook een medewerkersruimte voorzien van EHBO middelen en opslagruimte voor vrijwilligers. Ook de koelcel is vanuit deze ruimte bereikbaar voor bijvullen van de koelingen achter de bar.

Op de verdieping aan de linkerzijde van het gebouw is voldoende ruimte voor technische installaties zoals luchtbehandelingssystemen etc. Het hellend dak aan de zuidoost zijde is voorzien van zonnepanelen, deze zijn overgeplaatst vanuit de bestaande situatie. Tevens zijn constructief zoveel mogelijk energiebesparende (isolatie) maatregelen toegepast en is zowel bouw- als installatietechnisch alles voorbereid voor het toepassen van lage temperatuur verwarming.

Het terrein is aan 3 zijden verhard met klinkers en aan de linkerzijde van het gebouw zijn betonnen trappen geplaatst om het hoogteverschil met het naastliggend terrein te overbruggen. Tevens biedt dit de mogelijkheid voor de jeugd om tijdens activiteiten buiten te zitten. Hekwerk en poorten schermen de chillruimte en rechterzijde van het gebouw af voor publiek van buitenaf. Het terrein achter het gebouw is vrij toegankelijk, zodat de schooljeugd ook overdag gebruik kan maken van de pannakooi en het speelveld.