JERA OPEN AIR TRIBUTE

ZATERDAG 9 MAART 2024

We schrijven 1992 als enkele vrijwilligers van de Jera het een mooi idee lijkt om langs het gebouw tijdens de kermis een open lucht festival te houden. De bands worden geboekt en de voorbereidingen getroffen. Helaas gooit de gemeente roet in het eten door dat jaar nog geen vergunning te geven, en dus werd dit festival binnen gehouden. Deze eerste editie zou destijds bekend worden als het “shit gemeente Venray” festival. In de jaren er na zou blijken dat deze naam niet terecht was, want mede door de hulp van de gemeente is het festival uitgegroeid tot wat het nu is.

In 1993 was het dan echt zo ver. De eerste editie van Jera Open Air die ook echt in de buitenlucht werd gehouden ging van start. Met hekken en zwart landbouw plastic werd een stuk veld afgezet, met wat steigerbuizen, bouwzeil en platte karren werd een podium gebouwd, en met een flinke stroomkabel vanuit de Boerenbond werd de nodige stroom gehaald. De bands van deze dag waren: From Beyound, Hobsons Choice, Faboulus Grit & the 2 bit texas rangers, Great Balls of fire en Going Underground. Een toffe dag die bij iedereen zorgde voor een verlangen naar meer.
Zo kwam in 1994 ook al een bekendere band naar Jera Open Air. Sleeze Beez uit de regio Venlo toerde al lange tijd door de VS en deed nu de Jera aan. Zij gaven ons de nodige tips en handvaten om verder te groeien. Zo stapten we daarna over naar een professioneel podium en was het in 1995 de beurt aan Jovink en de Voederbietels om het festival af te sluiten. Ook zij waren onder de indruk van het gezellige festival want, niet veel later in 1997 richtte Jovink het inmiddels overbekende Zwarte Cross Festival op.
Tot in 1999 ging Jera Open Air door als openlucht festival tijdens de Ysselsteynse kermis. Het slechte weer in 1999 en het geen doorgang vinden van het festival in 2000 ivm het EK voetbal in Nederland zorgde voor een omslag. Het festival verplaatste naar hemelvaart en werd semi-overdekt. De rest is geschiedenis en zo werd Jera Open Air omgedoopt tot Jera On Air en is inmiddels het grootste punk en metal/hard core festival van Nederland.

Nu 30 jaar na de eerste open lucht editie willen de oprichters van destijds nog 1 keer terug naar de eerste jaren. Dit zal gaan gebeuren op zaterdag 9 maart 2024 tijdens het “a tribute to 30 years of Jera Open Air” festival. Diverse bands uit de begin jaren hebben hun medewerking toegezegd en zullen het Jera podium betreden.

De eerste band van de dag is Clover. Een 5-mans formatie allemaal uit de regio Venray, welke voornamelijk punk\rock covers spelen. Tweede band van de dag is het uit Velsen afkomstige The Flying Embryo’s. Een feestelijke punkband met covers van de klassieke Britse punkbands, maar ook verpunkte covers van Nederlandse nummers zoals Manuela en Wat Ben Ik Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben.

Voorlaatste band van de avond is Rattle Snake Shake uit Oss. Ze maken zoals ze het zelf noemen Rock met ballen. Rob de Nijs, Dolly Parton en Neil Daimond worden gemixed met Metallica, Iron Maiden en Motörhead. Een mix die garant staat voor een vette party.
Onze afsluiter van de avond is de enige echte AC/DC coverband: ACinDC. Deze band speelde inmiddels op bospop, graspop, zwarte cross en in hun vorige samenstelling ook nog op Jera On Air.
ACinDC is een once in a lifetime experience zoals ze het zelf omschrijven.

LINE-UP

AC IN DC

RATTLESNAKE SHAKE

THE FLYING EMBRYO’S

CLOVER